Radiodiagnostisch laborant Daan vertelt over een complexe spoedsituatie op de spoedeisende hulp. Een zeldzame, levensbedreigende diagnose, weinig tijd en een belangrijke rol voor beeldvorming.
D1-dienst: meteen vol aan de bak
“Een maand geleden had ik een D1-dienst,” vertelt Daan. “Dan los je de nachtdienst af om half acht ’s ochtends. In dat eerste uur ben je de enige CT-laborant op de afdeling. Dus als er met spoed wat moet gebeuren, moet jij het doen.”
Die ochtend werd Daan gebeld voor een patiënt met een mogelijke dissectie van de aorta. “Dan moet je in no time wakker worden.”
Tijd is letterlijk van levensbelang
“De aorta is de grootste lichaamsslagader. Die heeft een dikke wand, maar soms kan daar een soort scheur in ontstaan tussen de wandlagen, waar dan bloed tussen komt. Dat noemen we een dissectie. Het is zeldzaam, maar levensgevaarlijk, want hierdoor kan de aorta helemaal openscheuren. Hoe sneller je het in beeld hebt, hoe beter de uitkomst voor de patiënt.”
Er stond een heel team van artsen en verpleegkundigen om de patiënt heen, klaar voor actie. “Maar het is aan mij om te zorgen dat de CT-procedure goed verloopt en dat we snel duidelijke beelden hebben,” zegt Daan. “Je draait dan verschillende scans achter elkaar, met protocollen die we niet dagelijks gebruiken, je scant ECG getriggerd en maakt scans met contrast van het hart, longen en complete aorta.”
Snel schakelen en blijven leren
“Voor de patiënt is het natuurlijk ook spannend. Die voelt dat er iets niet klopt, maar weet niet precies wat. Ik probeer dan kort uit te leggen wat we gaan doen. Maar vaak zeg je ook: laat het maar over je heen komen, we moeten snel handelen.”
De beelden spraken voor zich. “In dit geval liep de dissectie helemaal tot in de beenslagaderen, en ook nog in de ondersleutelbeenslagader en de halsslagader. Dat is echt enorm dus. De patiënt ging direct door naar de OK.”
“Zulke spoedonderzoeken geven wel een kick, zeker als het goed verloopt. En ik leer er veel van. Ik laat dit soort casussen ook aan collega’s zien, zodat we er samen van leren. En ik lees vaak achteraf de bevindingen van de radioloog terug. Zo ontwikkel je steeds meer inzicht in wat je ziet – en wat je misschien net niet ziet.”
Wil jij ook bijdragen aan spoedonderzoeken waar je echt van betekenis bent? Ontdek de mogelijkheden als radiodiagnostisch laborant en onze opleidingsmogelijkheden bij het St. Antonius op www.werkenbijantonius.nl/radiologie