Als ik geen pulsaties hoor, betekent dat dat ik direct moet ingrijpen.

2 juni 2024

Op de recoveryafdeling ontvangen we patiënten na hun operatie. Hier monitoren we hen nog een poosje totdat ze klaar zijn om naar de verpleegafdeling te gaan. 

 

Voortdurende monitoring en veiligheid

Vandaag zorg ik voor meneer G., een 79-jarige man die net een TEVAR-operatie heeft ondergaan. Deze ingreep, waarbij een prothese in de aorta wordt geplaatst via de lies, was noodzakelijk omdat zijn aorta te wijd was geworden. Er kan dan een zwakte in de vaatwand ontstaan en dit kan leiden tot een levensbedreigende situatie. Een TEVAR-operatie is spannend en risicovol, daarom is het cruciaal dat ik meneer G. nauwlettend in de gaten houd. Ik gebruik een arterielijn, een infuus in de slagader, om continu zijn bloeddruk te monitoren. Dit is essentieel, want als zijn bloeddruk te hoog of te laag wordt, moet ik snel ingrijpen om te voorkomen dat zijn aorta te veel belast wordt. Dit soort alertheid is een belangrijk onderdeel van mijn werk op de recovery.

Naast het monitoren van zijn bloeddruk, controleer ik ook de doorbloeding in meneer G.'s benen met behulp van een doppler. Dit is een echoapparaat dat de pulsaties in zijn bloedvaten hoorbaar maakt. Als ik geen pulsaties hoor, betekent dat dat ik direct moet ingrijpen. 

Een ijsje voor de dorst

Daarnaast voorzie ik meneer van een ijsje. Dit krijgen alle patiënten na een operatie. Het is niet alleen heel erg lekker voor de patiënt maar ook nog eens bewezen effectief. Het zorgt ervoor dat een stofje vrijkomt wat uiteindelijk voor minder pijn zorgt. Super toch!

Jouw ideale vacature nog niet gevonden?

Maak een Job alert aan

Top