Natuurlijk kan het soms lastig zijn om met je handen op je rug toe te kijken terwijl een patiënt iets doet dat mis dreigt te gaan, maar daar leren we samen van. 

Renée

Dialyseverpleegkundige

Natuurlijk kan het soms lastig zijn om met je handen op je rug toe te kijken terwijl een patiënt iets doet dat mis dreigt te gaan, maar daar leren we samen van. 

Renée

Dialyseverpleegkundige

Op de actieve dialyse unit werk ik met patiënten die een stap verder willen gaan in hun behandeling. Voor deze mensen hebben we het Dialysetuin traject, waarin ze leren om nog meer zelf te doen. Het is een intensief en uitdagend programma, maar ook ontzettend waardevol.

In dit traject leren patiënten hoe ze de dialysemachine moeten opbouwen en primen, het aansluitblaadje en de dialyseplaats klaar te maken, zichzelf aan- en af te sluiten, en zelfs hoe ze hun eigen taxi voor de terugrit kunnen regelen. Patiënten kunnen ook hun bloeduitslagen uitgeprint krijgen en we leren hen die te interpreteren.

Daarnaast leren ze hoe de dialysemachine werkt, hoe ze de verschillende alarmen kunnen onderscheiden en de machine kunnen checken. De echte lefhebbers leren zelfs hoe ze hun eigen shunt kunnen aanprikken! We hebben een uitgebreid scholingsprogramma samengesteld en werken met een werkgroep 'actieve dialyse' die hiervoor speciaal getraind is.

Natuurlijk kan het soms lastig zijn om met je handen op je rug toe te kijken terwijl een patiënt iets doet dat mis dreigt te gaan, maar daar leren we samen van. En als het even niet goed gaat, kan het een rommeltje worden met al dat bloed als ze bijvoorbeeld een klemmetje vergeten dicht te doen. Elke patiënt heeft een eigen instructieplan met doelen waarop we de vorderingen bijhouden. Als ze slagen voor hun 'examen' krijgen ze zelfs een diploma.

Waarom doen we dit? Omdat betrokkenheid bij hun eigen behandeling patiënten meer inzicht geeft en hun parameters verbeteren. Door patiënten samen op dezelfde unit te plannen, stimuleren ze elkaar en delen ze tips. Voor de een werkt dit beter, voor de ander weer iets anders. Het is geweldig om te zien hoe sommige patiënten hun hele dialyse van begin tot eind zelf kunnen doen. En wij zijn er altijd om in te grijpen als dat nodig is. Werken op de actieve unit en patiënten trainen geeft energie en we zijn trots als er weer meer mensen zijn die hun eigen dialyse kunnen uitvoeren.

Jouw ideale vacature nog niet gevonden?

Maak een Job alert aan

Top