Met deze scanner maken we extreem gedetailleerde beelden

Sinds mei 2024 werkt Daan als radiodiagnostisch laborant bij het St. Antonius Ziekenhuis. Hij vertelt hoe hij hier terechtkwam, wat zijn werk inhoudt en waarom hij enthousiast is over de nieuwste technieken op zijn afdeling.

Van Fontys naar het Antonius
“Ik heb de MBRT-opleiding gedaan bij Fontys in Eindhoven. Een deel van mijn studie viel tijdens de coronapandemie, dus dat was minder,” vertelt Daan. Na zijn afstuderen hoefde hij niet lang te zoeken naar een werkplek. “Ik woon in Utrecht en had meerdere ziekenhuizen om uit te kiezen. Het St. Antonius stond goed bekend bij familie, dus de keuze was snel gemaakt.”

Wat doet een radiodiagnostisch laborant?
“Ik werk nu vooral op de Bucky en de CT,” legt Daan uit. “Als je gediplomeerd bent, wordt er van je verwacht dat je op de CT of op de interventiekamer kunt worden ingezet, zodat je mee kunt draaien in de (spoed)diensten.”

Na je basisopleiding specialiseren veel laboranten zich verder. Dat is niet verplicht, maar wel gebruikelijk. “In september begin ik met de post-hbo-opleiding CT. Toen er een paar maanden geleden opleidingsplekken vrijkwamen, dacht ik: waarom niet?”

Specialiseren in CT: meer dan alleen beelden maken
De post-hbo-opleiding CT is intensief. “In een jaar tijd krijg ik 15 lesdagen, schrijf ik een scriptie op de afdeling en sluit ik af met een grote eindtoets,” zegt Daan. “Ik duik veel dieper in de techniek van de CT en de beeldherkenning van anatomie en pathologie, waardoor ik straks ook kan bijdragen aan innovaties op de afdeling en nieuwe collega’s beter kan gaan inwerken.”

Elke CT-afdeling binnen het St. Antonius heeft een specialist in huis: een laborant met extra kennis van het vakgebied. “En daarboven heb je ook nog experts die nóg meer weten,” vertelt Daan. “Met deze specialisatie wordt verwacht dat ik op alle drie de ziekenhuislocaties ga werken – dat is alleen maar leuk, want het zorgt voor afwisseling in je werk.”

Werken met de nieuwste technologie: Photon Counting CT
Eén van de dingen die Daan zo interessant vindt aan zijn werk is de technologie. “We werken hier met een Photon Counting CT. Dat klinkt ingewikkeld – en dat is het ook wel een beetje – maar het betekent vooral dat we beter gedetailleerde beelden kunnen maken en bepaalde weefselsamenstellingen beter kunnen afbeelden.”

Hij legt het uit: “Deze scanner combineert dual energy en photon counting. Dual energy houdt in dat we met twee stralenbundels tegelijk scannen. Daardoor krijg je beelden met meer detail en een snellere scansnelheid, wat bijvoorbeeld belangrijk is bij hart- en hartkleponderzoeken. Zulke gespecialiseerde onderzoeken worden meestal uitgevoerd door de specialist of expert op de afdeling.”

Photon counting gaat nog een stap verder. “Met een speciaal filter kunnen we bepaalde weefselsamenstellingen extra goed zichtbaar maken. Denk bijvoorbeeld aan aderverkalking of afwijkingen in het bot, zoals bij de ziekte van Kahler of complexe fracturen.”

Leren én innoveren in een topklinisch ziekenhuis

“Wat ik mooi vind aan het werken in een topklinisch ziekenhuis zoals het St. Antonius,” zegt Daan, “is dat je werkt met de nieuwste apparatuur én dicht op de ontwikkelingen zit. Je bent continu bezig met leren, verbeteren en jezelf ontwikkelen. Dat houdt het werk uitdagend en leuk.”

 

Wil jij ook werken met high-end technologie in een ziekenhuis dat vooroploopt in innovatie? Bekijk dan onze vacatures voor radiodiagnostisch laboranten op 

Niet gevonden wat je zocht?

Meld je aan voor onze job alert en blijf automatisch op de hoogte van nieuwe vacatures.

Meld je aan

Top