Twee dagen later verlaat mevrouw lopend het ziekenhuis.

1 februari 2024

Recentelijk kregen we een jonge patiënt verwezen vanuit een ander ziekenhuis met een herseninfarct. Mevrouw kon niks met de linkerkant van haar lichaam en had moeite met haar spraak.

 

Er werd besloten om haar te behandelen met bloedverdunners en om een IAT (intra-arteriële trombectomie) uit te voeren. Dit is een procedure die een beperkt aantal ziekenhuizen in het land uitvoert, waarbij een stolsel uit de hersenen verwijderd wordt. Dit is een minimaal invasieve procedure waarbij er een klein gaatje in de lies gemaakt wordt en via een slangetje naar de hersenen gegaan wordt.

Nadat mevrouw op de interventiekamer klaargemaakt is voor het onderzoekgaan we snel op zoek naar de bloedprop. Door snel te handelen hebben we binnen 30 minuten de prop verwijderd. (Er wordt dan vacuüm gezogen aan het stolsel of met een stent retriever gewerkt waarin je het stolsel als het ware met een soort netje vangt. ) In het geval van mevrouw passen we een combinatie-behandeling toe waarna zij direct opknapt.

Aan het einde van de procedure is direct het resultaat zichtbaar. Ze kan weer volledige zinnen praten en bijna alle kracht van haar linker arm en been komen weer terug. Twee dagen later verlaat mevrouw lopend het ziekenhuis. Hierbij hebben we een echt verschil kunnen maken in haar leven, want zonder deze behandeling had ze mogelijk blijvende uitval gehouden. Dat is toch geweldig om te zien.

Jouw ideale vacature nog niet gevonden?

Maak een Job alert aan

Top