Hij is jong, 33 jaar en is vandaag ondanks de klachten aan het werk geweest.

29 februari 2024

Vandaag staat er een jonge man op de afdeling. Hij is doorverwezen naar de Eerste Harthulp (EHH) omdat hij op de poli Cardiologie kwam met klachten van pijn op de borst. De EHH ligt helemaal vol, daarom neem ik hem op de CCU op. 

Hij is jong, 33 jaar en is vandaag ondanks de klachten aan het werk geweest. Onverstandig, maar dat vind hij zelf ook. Als ik met hem praat, geeft hij al snel aan dat hij onlangs een flinke griep heeft doorgemaakt. Bij jonge mannen kan er na een griep een peri-of myocarditis ontstaan. Dan is er een ontsteking van de hartspier en/of het hartzakje. Bij een myocarditis maakt een patiënt ook hartenzymen aan.

In het laboratoriumonderzoek blijkt dit ook aan de hand te zijn. Daarnaast is er een ontstekingswaarde verhoogt, namelijk het D-dimeer. Dit kan duiden op een longembolie. Om dit uit te sluiten gaan we naar de CT-scan. Als we met een patiënt zoals deze op transport gaan, nemen wij altijd een defibrillator mee. Tegelijkertijd bewaken we het hartritme altijd tijdens het transport. Gelukkig gebeuren er geen gekke dingen.

Uit de CT-uitslag blijkt dat er ook nog sprake is van een verwaarloosde longontsteking. Deze griep is echt heel stevig geweest! Waarschijnlijk is het ontstekingsweefsel in de long ook het hart gaan infecteren. We hebben de man antibiotica gegeven en sterke ontstekingsremmer. Na een paar dagen op de verpleegafdeling mocht hij weer lekker naar huis.”

Jouw ideale vacature nog niet gevonden?

Maak een Job alert aan

Top