De Centrale Sterilisatie Afdeling, niet de plek waar je heen gaat wanneer je geen kinderwens meer hebt, maar de plek waar alle gebruikte operatie-instrumenten worden gereinigd, gecontroleerd en gesteriliseerd. Een afdeling waar menig mens (zowel intern als extern) het bestaan niet van weet, maar het ziekenhuis haar deuren kan sluiten als het er niet zou zijn.

Voordat ik het CSA complex mag betreden ruil ik mijn dagelijkse outfit om voor een soepel vallend blauw pak en bijbehorende klompen. Nog even snel de oorbellen uit, haren bedekken, handen wassen en ik ben klaar om te beginnen!

 

Een sterke maag is een harde eis

Na een warm onthaal en een korte dagstart neemt Elaidi mij onder haar hoede. Zij werkt inmiddels 5 jaar op de CSA en heeft het nog steeds erg naar haar zin! De afwisseling in het werk, steeds nieuwe dingen leren en een fijn team om haar heen maken dit voor haar een prima werkplek.

We starten op de plek waar de vuile instrumenten vanuit de OK’s en de poliklinieken binnenkomen, de desinfectieruimte. Hier worden alle operatiesets en losse instrumenten klaargemaakt voor reiniging. En die reiniging is hard nodig zo te zien! “Je moet hier niet bang zijn voor bloed, lichaamsresten en vieze geurtjes”, vertelt Elaidi. Gelukkig wordt het vanaf hier alleen maar schoner.. De collega haalt alle instrumenten indien nodig uit elkaar, zodat de eerste twee reinigingsbadjes al zoveel mogelijk bloed en andere lichaamsresten verwijderen. Eenmaal uit deze badjes spuit de medewerker de laatste (zichtbare) restjes er nog af met stoom en dan zijn de instrumenten klaar voor de desinfectiemachine. Deze rij machines scheidt de desinfectieruimte van de opdekruimte, waar we onze ochtend vervolgen..

 

Check check dubbelcheck

De handschoenen mogen uit we begeven ons naar de opdekruimte, waar alle spullen weer schoon uit de desinfectiemachine komen. Je zou denken dat het nu klaar is, maar niets is minder waar. Een collega is nauwkeurig aan het controleren of de instrumenten nog helemaal in tact zijn. Een kleine hapering, roestplekje of ander defect kan funest zijn voor een operatie, dus alles wordt met zorg gecheckt. 

Daarbij is het ook superbelangrijk dat iedere operatie set de juiste instrumenten bevat die ook nog eens op de juiste plek in het mandje zitten. “Nou Mariska, jij mag deze operatie set gereed maken!” Wat een vertrouwen van Elaidi en wat een enorm verantwoordelijkheidsgevoel komt er op mij af. “Wat als ik het verkeerd doe..” Gelukkig laat ze me niet alleen en zie ik in het computersysteem welk instrument op welke plek in het mandje moet komen en met welk serienummer. Sommige instrumenten doen me denken aan de plaatselijke bouwmarkt, maar bij de meesten vraag ik me af waar ze in hemelsnaam voor worden gebruikt. Elaidi weet me dat haarfijn uit te leggen. Een gek idee dat met deze spullen straks weer aan een menselijk lichaam wordt ‘geklust’. Wederom een supernauwkeurig werkje dit, waar je echt concentratie voor nodig hebt. 

 

Inpakken maar!

Door mijn klunzigheid duurde het even, maar de set is compleet en klaar voor gebruik. Of toch niet? Alle operatie sets worden nog gesealed of ingepakt, voordat ze toe zijn aan hun laatste stap op de CSA. Dat inpakken heeft qua tempo en gemak wat weg van de Intertoys tijdens de Kerstdagen, maar ook hier valt of staat alles met de juiste techniek. Weer een precisiewerkje dat veel oefening vereist. De joekel van een robot die al klaar staat in de ruimte gaat binnenkort het inpakwerk van de collega’s overnemen. Dat zal een hoop tijd in het proces besparen! 
Na deze lange reis zijn de gesealde en verpakte operatiesets klaar voor hun laatste reis in de Autoclaaf, waar ze dan eindelijk worden gesteriliseerd. Ook hierna vindt nog een controle plaats, natuurlijk niet op de sets zelf (die mogen we niet meer uitpakken), maar op basis van de parameters van de Autoclaaf. Is de sterilisatie onvoldoende? Dan begint het hele riedeltje opnieuw, hierin wordt geen risico genomen. De goedgekeurde sets worden in het OK-magazijn geplaatst, klaar om weer gebruikt te worden.
 

Al met al maakt ieder operatie-instrument een reis van minimaal 4 uur door de CSA, voordat hij weer veilig gebruikt mag worden. Iets waar je niet bij stilstaat wanneer je geopereerd wordt, maar thank god dat deze afdeling bestaat.
Conclusie: zonder de CSA geen ziekenhuis. Diep respect voor de nauwkeurigheid, kritische blik en skills van deze leuke collega’s!

 

Niet gevonden wat je zocht?

Meld je aan voor onze job alert en blijf automatisch op de hoogte van nieuwe vacatures.

Meld je aan

Top