15 april 2024
Het St. Antonius ziekenhuis staat bekend om haar ‘lerende zorg’. Laat dat nu net de gedeelde factor zijn van Omara en Gilanne. Omara werkt al bijna een jaar als leerling op de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA). Terwijl zij steeds meer verantwoordelijkheden krijgt binnen de functie medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen én veel ervaring opdoet bij verschillende locaties, werkt Gilanne al tien jaar op deze afdeling. Eerst vier jaar in Nieuwegein en de afgelopen zes jaar bij het ziekenhuis in Utrecht.
Hoe zijn jullie bij het St. Antonius Ziekenhuis terechtgekomen?
Gilanne: “Ik wilde altijd al in de zorg of het ziekenhuis werken. Toen ik deze vacature zag waarbij ik een opleiding met werk kon combineren, heb ik mij geen moment bedacht.” Omara sluit zich hier zeker bij aan. Via een uitzendbureau is ze in contact gekomen met de afdeling CSA van het St. Antonius Ziekenhuis. “Zo ben ik in dit vak gerold. Ik vind deze afdeling ontzettend interessant, daarom heb ik ook gesolliciteerd naar de mbo-opleiding medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen. Deze opleiding duurt in totaal twee jaar. Ik ga één dag in de week naar school in Leiden en voor de rest werk ik fulltime op de afdeling in verschillende locaties. Die afwisseling past perfect bij mij.“ “Absoluut”, vult Gilanne aan. “Dat vind ik juist zo leuk aan mijn functie; geen dag is hetzelfde.”
<h2>Dus het werk is zeer afwisselend. Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jullie uit?</h2>
“We werken vanuit verschillende ruimtes”, legt Omara uit. “De ene dag sta ik in de vuile ruimte waar gebruikt instrumentarium wordt gereinigd en gedesinfecteerd. De dag erna sta ik in de schone ruimte waar de instrumenten vervolgens worden gecontroleerd, om er vervolgens een set van samen te stellen. Of ik sta in de steriele berging waar alle sets worden opgeslagen voor de volgende OK. Kortom, ik ben druk in de weer om het instrumentarium gereinigd, gedesinfecteerd en gesteriliseerd te krijgen samen met het team.” Gilanne: “Zonder goed instrumentarium kan er niet geopereerd worden. Daarvoor moeten wij continu schakelen met allerlei afdelingen van het St. Antonius Ziekenhuis. Bijvoorbeeld met de collega’s van de OK-afdeling en de Poliklinieken.”
Wat maakt het werken op de CSA-afdeling zo leuk?
“De afwisseling maakt mijn werk én opleiding zo interessant. Of dat nu de afwisseling is qua verschillende afdelingen, locaties, instrumentarium of collega’s maakt mij niet uit. Het zit juist in het totaalpakket én alle kennis die je moet bezitten om te zorgen dat de veiligheid van patiënten gegarandeerd blijft. Dat maakt dat ik mijn functie iedere dag met plezier uitvoer”, aldus Omara. Gilanne voegt daar nog graag aan toe: “Je moet alle kennis van het instrumentarium en anatomie bezitten alsof je een operatieassistent bent. Dat vraagt om veel diepgang van informatie. Ook merk ik dat we steeds meer werken met robotisering op de OK, wat weer nieuw instrumentarium en reinigingsmethodes met zich meebrengt. Wanneer we werken met een nieuw instrument, dan krijgen we klinische lessen. Ieder instrument vraagt om een bepaalde reiniging. Als je niet weet hoe je dat goed doet, dan kan de veiligheid van de patiënt in gevaar komen. We blijven dus continu ontwikkelen.”
Tot slot, wat zou je toekomstige collega’s willen meegeven?
“De opleiding was veel uitgebreider dan ik van tevoren had verwacht. Er zijn maar weinig afdelingen waar het hele St. Antonius Ziekenhuis mee te maken heeft. Ik raad het zeker aan om deze opleiding te volgen. Het biedt veel toekomstperspectief”, aldus Omara. Gilanne: “Zoek je veel afwisseling in je werk? Dan zit je op de CSA-afdeling van het St. Antonius Ziekenhuis op de juiste plek. En een extra voordeel wat mij betreft; we draaien geen nachtdiensten!”