28 december 2023

Daar komt mijn patiënte de afdeling opgelopen. Volop in de weeën. De ene na de andere dient zich vlot aan. Ze komt de kamer binnen maar is eigenlijk geïrriteerd. Ze wilt hier niet zijn. Ze wilt thuis en in bad bevallen!

Helaas heeft de baby in het vruchtwater gepoept, meconium houdend vruchtwater noemen we dat. Dat is een van de medische indicaties tijdens de bevalling. Een baby heeft dan na de geboorte soms meer moeite met ademhalen omdat ze de poep in kunnen ademen. Dit is gelukkig zeldzaam, maar het gebeurt wel. Daarom is het een reden om de baby extra in de gaten te houden en dit kan alleen in het ziekenhuis door middel van een CTG: een continu hartfilmpje van de baby. Ik snap echt dat ze baalt. Het gaat nu al heel anders dan dat ze voor ogen had. Ik leg haar de situatie uit en gelukkig wordt de moeder hierna wat rustiger.

In overleg is het bevalbad opgezet en doet haar eigen 1e lijns verloskundige de inwendige onderzoeken. Dit is niet in alle situaties mogelijk, maar deze baby lijkt het op het hartfilmpje allemaal nog leuk te vinden in haar buik dus dit is in overleg met de gynaecoloog en klinisch verloskundige helemaal goed. Ze ontsluit vlot en doet het echt super goed! We steunen haar waar we kunnen, geven tegendruk op haar rug om de weeën te verlichten, geven onze hand om in te knijpen en uiteindelijk is hier een prachtige dochter geboren. In bad. Toch nog in bad! Ze heeft een goede start en is aangepakt door haar eigen, vertrouwde verloskundige. Ze zijn helemaal in de wolken. Terwijl ik haar help bij de borstvoeding, zegt de moeder tegen mij: “Jullie vallen eigenlijk best mee. Bedankt voor alle goede zorgen en de hulp bij mijn droombevalling”. Weer een beetje blijer loop ik van de kamer af. Hier doen we het voor! Samen zorgen voor de beste start van het leven.

 


 

Jouw ideale vacature nog niet gevonden?

Maak een Job alert aan

Top